Yurt Dışına Çıkış Harcına Şok Zam: Ücret 710 Liraya Yükseldi!

Yurt Dışına Çıkış Harcına Şok Zam: Ücret 710 Liraya Yükseldi!
Yayınlama: 28.12.2024
4
A+
A-

Türk vatandaşları için yurt dışına çıkış harcıyla ilgili önemli bir değişiklik duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, çıkış harcı ücreti 500 liradan 710 liraya yükseltildi. Bu artışla birlikte harca yapılan zam oranı yüzde 42 olarak belirlenmiş oldu.

Önümüzdeki yıl itibarıyla, harcın online olarak ödenebileceği de belirtildi. 2024’ün başında 150 TL olan harç, 12 Ağustos’tan itibaren 500 TL olarak uygulanmaya başlamıştı. Böylece, yıl boyunca harçtaki toplam artış oranı yüzde 373’ü bulmuş durumda; yani harç ücreti neredeyse dört katına çıktı.

Kimler yurt dışına çıkış harcı ödemek zorunda?

Resmi Gazete kararına göre bu harç, yurt dışına çıkan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından alınıyor.

Kimler yurt dışına çıkış harcından muaf?

Yurt dışına çıkış harcından muaf tutulan kişiler şöyle:

– Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,

– 7 yaşını doldurmamış olanlar,

– Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar,

– Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kimlik belgesiyle çıkış yapanlar,

d) Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olanlar.

Yurt dışına çıkış harcı nasıl ödenir?

yurt dışına çıkış harcı, yurt dışına çıkmadan evvel vergi daireleri, mal müdürlükleri, gümrük saymanlıkları, defterdarlık muhasebe müdürlükleri, yetkili bankalar ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT) veznelerine makbuz karşılığında ödenebiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulamaları ile yetkili bankaların internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları aracılığıyla da yurt dışına çıkış harcı ödenebilir.

Yurt dışına çıkış harcı nasıl kontrol edilecek?

Daha önce havalimanlarından alınan fiziksel kartlar sınır polisi tarafından kontrol ediliyordu. Bu sistemde yeni yılda değişti.

Vergi dairesi, yetkili bankalar ve PTT veznelerine makbuz karşılığında yapılan ödemeler ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulamaları, yetkili bankaların internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları aracılığıyla yapılan ödemelerde, harcın ödendiği sistem üzerinden kontrol edilecek, çıkış yapılması üzerine kontrol edilen harç tutarının kullanıldığı sisteme işlenecek.

500 TL’ye alınan yurt dışına çıkış harcı kullanılabilir mi?

500 TL üzerinden alınan yurt dışına çıkış harç pulları, 10 Ocak 2025 günü sonuna kadar kullanılabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.